Vanliga intervjufrågor

Inledning

En vanlig inledande fråga är att du ombeds att berätta lite om dig själv.

Här är det okej att börja med att fråga om du exempelvis ska börja att berätta från slutet av gymnasietiden eller om du är lite äldre så kanske från ditt första arbete efter examen. Nu vet du vilken tidsperiod du ska prata om, så vad bör du säga?

Här finns flera vägar att gå och intervjuaren vill framför allt få en bild av vem du är. Personligen gillar jag att nämna hur jag tog initiativet att fråga chefen för ett lokalt företag om han hade några sommarjobb när han handlade mat i snabbköpet av mig som satt och slog in varor. Därför går jag in på vad jag lärde mig på det jobbet som jag hade den sommaren. Efter det var det dags för universitetstiden och jag berättar om sidoengagemang och utlandsstudier samt nämner vilka kurser jag gillade bäst. Även sommarjobb och eventuella resor kan nämnas och så håller det på.

Under denna fråga har du stora möjligheter att även visa om du är öppen, avslappnad, brinner för något (en resa du gjort kanske?) och andra mjukare värden. Ta chansen och visa dem ditt rätta jag genom att vara förberedd på denna 5-10 minuter långa berättelse om dig själv.

Vem är du?

Så varför söker du det här jobbet?

Här är det också viktigt att ha gjort sin läxa genom att ha besökt företags hemsida och läst på om företagets värderingar och fått en uppfattning av vad som förväntas av dig. Företaget vill höra att du brinner för just dem på ett trovärdigt sätt som du får försöka backa upp, även om det finns 3 andra likadana företag på marknaden (Jmf Nordea, SHB, SEB, Swedbank exempelvis). Vad skiljer företaget du sökt dig till jämfört med konkurrenterna och vad kan du bidra med? Passa på att både visa hur påläst du är och även sälja in dig själv och kanske en utbildning du gått eller en passande tidigare erfarenhet.

Var tror du att du är om 3 / 5 år?

Att anställa fel person till arbeten som kanske kräver 6-12 månader innan den arbetande börjar göra skäl för lönen är en dyr historia. Här vill företaget dels höra att du planerar att stanna och i de fall där det finns goda möjligheter till utveckling vill de även höra att du har lagom mycket ambitioner. Undvik dock att skämta om att ”då har jag förhoppningsvis ditt jobb”, den går sällan hem. Att säga att man hoppas på att ha bildat familj / skaffat barn kan tas på olika sätt beroende på hur rädda de är för att du ska vara föräldraledig så inget entydigt svar kan ges där.

Nämn tre goda / dåliga egenskaper

De goda egenskaperna är lättast då de ofta söker personer med vissa egenskaper i annonsen. Som med det mesta du säger kan du behöva underbygga dina uttalanden genom att ge exempel på när du hade dessa egenskaper. Det är bra att ha funderat på i förväg. De dåliga egenskaperna kan med fördel vara något som faktiskt är rätt så dåligt att vara men som du jobbat på att bättra. Har du gått en retorikkurs kan du säga att du tog tjuren vid hornen och en gång för alla utmanade din rädsla för att hålla presentationer. En annan dålig egenskap kan vara att du ofta råkar avbryta folk när du blir ivrig. Det är lite lagom dåligt för det ligger något bra i det också. Klura ut några i förväg.

Berätta om en motgång

Denna fråga kan formuleras på olika sätt men det handlar om att du stött på problem, i arbetslivet / studielivet och löst problemet. Har du haft en arg kund, gjort ett projektarbete med klassens idiot, räknat fel eller beställt fel etc? Hur löst du det? Försök tänka ut en eller två historier där det faktiskt löste sig till slut på ett bra sätt. Fundera även på vad du tagit med dig och lärt dig av situationen.

Slutet av intervjun

Vad vill du få ut av att arbeta här?

Nu kan du slappna av, nu börjar intervjun ta slut. Gillar du att arbeta med människor och söker ett sånt jobb så säg det. Gillar du att programmera och söker ett sådant jobb så säg det. Tala om vad du brinner för helt enkelt.

Har du några frågor?

Alla som är intresserade måste ha någon fråga om sitt framtida arbete. Hur är stämningen på kontoret, gör ni någonsin något tillsammans utanför jobbet, hur mycket övertid blir det, hur fungerar egentligen XYZ som jag hört talas om etc. Visa att du är intresserad!

Avslutande tips

Förbered dig väl men när du väl är på intervjun, försök inte att ha memorerade svar. Slappna av, släpp ditt manus helt och gå på känsla. Lita på att du hittar orden när de behövs i och med att du kommer dit förberedd. Det är minst lika viktigt att ge ett lugnt intryck som att svara bra på frågor så glöm inte den biten.