CV-guide för kronologiskt CV

Rubrikerna och dess innehåll

Alla CV:n bör enligt oss ha ditt namn, adress, e-post och telefonnummer i sidhuvudet på varje sida. Skribenten brukar även ha sina 6 första siffror från personnumret i sidhuvudet för att redan där ge en tydligare bild åt rekryteraren om sin ålder.

  1. Den första rubriken i ett CV kan vara en valfri väcka-intresse-grej, exempelvis Målsättningar. Här kan man skriva ett stycke och detta är enda chansen att väcka intresse i CV:t utan att visa upp tunga meriter.
  2. Den andra rubriken är antingen Utbildning eller Arbetslivserfarenhet / Tidigare anställningar, beroende på vilken som är din tyngsta merit. Det bästa ska visas upp först och en nyexaminerad student har en gedigen utbildning men oftast inte så mycket erfarenhet från arbetslivet, vilket gör att utbildning hamnar överst i det fallet. Tänk på att skriva när, var och vad du läst och arbetat med. Är det några kurser som passar extra bra för jobbet så ta fram dem här. Tänk även på att beskriva tidigare arbetsuppgifter med någon mening, om din jobbtitels innebörd inte är självklar för rekryteraren.
  3. Den fjärde rubriken får gärna vara Förtroendeuppdrag och engagemang om sådana finns. Det behöver inte vara ordförandeuppdrag i studentkåren utan kan även vara mindre saker, som att du tränat ett ungdomslag i innebandy eller varit engagerad i någon föreningsverksamhet.
  4. Språkkunskaper och Datakunskaper är ytterligare bra rubriker i allmänhet. Gradera med fördel dina språkkunskaper för både tal och skrift, även om du anser dem vara på samma nivå. Datakunskaperna brukar oftast ta upp Officepaketet och de flesta skriver att de behärskar det mycket bra. Om du behärskar pivottabeller i Excel exempelvis, tycker vi inte att det är fel att skriva ut det för att utmärka sig ytterligare.
  5. Ingenjörer och anställda inom IT har ofta en rubrik som tar upp vilka programmeringsspråk de behärskar och till vilken grad. Ibland efterfrågas arbetsprover och här kan det kanske vara läge att skriva en rad om det bifogade mästerverk man skickar med.
  6. Övriga meriter kan vara en rubrik om man känner att det finns något ytterligare man vill få med. Körkortsbehörighet är given hit om man har körkort medan både millitärtjänst och engagemang kan vara här, samtidigt som de kan passa bättre under utbildning respektive förtroendeuppdrag och engagemang. En längre utlandsvistelse, exempelvis sabbatsår och jorden-runt-resa får gärna förklaras här, då rekryterare ogillar att man utesluter förklaringar för längre tidsperioder.
  7. Slutligen skall alla CV:n avslutas med rubriken Referenser, som är ett måste. Det går mycket bra att bara kort och koncist skriva att de lämnas på begäran. Se till att kolla upp med dina referenser att det går bra att lämna deras telefonnummer i förväg och om du har möjlighet så försök få dem att fokusera på samma saker som du fokuserar på i ditt personliga brev.

Nästa steg i CV-guiden

Det var grunderna i hur man lägger upp ett kronologiskt CV. Gå nu vidare till nästa steg och läs om hur du gör för att väcka intresse med ditt CV.