Hur du får ett ledigt jobb i Sverige: Guide med 6 steg

Har du sökt massor av jobb, kanske kommit på några intervjuer men inte fått ett jobberbjudande? Kanske har du då missat någon viktig del i hur du får ett jobb som vi kan hjälpa dig med.

Alla steg du behöver ta för att få ett ledigt jobb i Sverige om du söker på en annons

Det finns olika sätt att hitta lediga jobb. Ett vanligt sätt är att man hittar en jobbannons där ett företag annonserat ut att de har en ledig tjänst och så söker man det jobbet. Denna guide fokuserar på det men vi har även några bonustips som tar upp andra sätt att få jobb.

Alla steg du behöver ta för att få ett ledigt jobb

Att få ett jobb behöver inte vara ett omöjligt projekt. Det handlar till stor del om att du behöver göra rätt saker och vilka dessa saker är förklarar vi i detta inlägg.

Steg 1: Hitta en lämplig annons för ett ledigt jobb att söka

Det första steget är att hitta en lämplig jobbannons för ett jobb du vill ha. Vårt tips att att sluta leta på arbetsförmedlingen, där söker människor jobb som måste det för att få A-kassa men som inte vill ha jobben de söker. Din ansökan kommer drunkna i mängden så strunta i Arbetsförmedlingens sida Platsbanken och använd dig istället av våra tips.

  1. Google är en bra början. Vad söker du för jobb? Låt oss säga att du vill jobba i matbutik som Coop, ICA eller Lidl. Börja med att googla jobb livsmedelsbutik och du kommer hitta företagen som har sådana jobb (Coop, ICA, Lidl) men också andra företag som hjälper dessa företag som Storesupport.
  2. Du hittar även sajter som liknar Platsbanken på Arbetsförmedlingen men som faktiskt används av människor som vill ha jobben de söker. Dessa är:
    1. Jobbsafari.se
    2. se.indeed.com
  3. Du kommer även hitta till konsultbolag som Manpower eller Storesupport i exemplet ovan för butikspersonal, men även mer generella konsultbolag som erbjuder både konsultarbete och som hjälper företag med hyrrekrytering där du börjar som konsult och sedan blir fast anställd
  4. Du kan också fundera på vilka företag finns det inom området du vill jobba på. Om du vill jobba på ICA så googla ICA lediga jobb och du kommer hitta deras sida som visar vilka lediga jobb de har just nu.

Här ovan har vi beskrivit flera sätt att hitta jobbannonser för lediga jobb där vi starkt avråder från att använda Arbetsförmedlingens webbplats och deras tjänst Platsbanken. Utgå ifrån Google istället för att hitta jobb som inte tusentals personer söker.

Spara jobbannonserna du söker

Det är viktigt att du sparar dina jobbannonser som du söker för att senare kunna gå tillbaka och läsa igen vad de letade efter. Ofta försvinner de från internet när ansökningstiden gått ut så spara inte bara bokmärken utan spara själva texten på din dator så du kan läsa den när du vill i framtiden.

Steg 2: Läs på ordentligt om både företaget och den lediga tjänsten

Nästa steg är att läsa jobbannonser och fundera på vilket jobb du vill ha. När du hittat några sådana gäller att att läsa på om företaget. Googla företaget och läs på deras hemsida vad det står ”Om oss” och liknande sidor där företaget beskriver vilka de är, vad de har för historia, deras vision för framtiden och annat som är bra att känna till. Ofta står det något om deras värderingar på hemsidan. Delar du deras värderingar?

Det är viktigt att veta en del om företaget så man kan svara på frågan: ”Varför vill du jobba på vårt företag?”

Att kunna svara på den frågan är oerhört viktigt. Det finns exempelvis stora skillnader på ICA och Coop. Vissa gillar ICA bättre, andra gillar Coop. Om du söker jobb på dem måste du veta vad som skiljer dessa företag och utifrån det kunna motivera varför du gillar att jobba på det ena företaget. En sådan motivering skulle kunna vara:

  • Jag vill arbeta på ICA för jag tror mycket på er affärsmodell där ni stort inflytande till lokala butikschefer att själva avgöra vad som är bäst för just deras kunder. Jag tycker också mycket om era nya satsningar på egna varumärken som jag handlar själv och gärna rekommenderar åt er kunder.

En annan motivering om du vill söka jobb på Coop skulle istället kunna vara:

  • Jag vill arbeta på Coop för jag gillar idén med ett kooperativt bolag som ägs av sina kunder. Att ni dessutom är ledande på hållbarhet och har ett fantastiskt sortiment av vegetarisk mat gör att jag gärna blir en ambassadör för ert företag.

Om du kan skriva en motivering ovan för att säga varför du söker dig till just det företag du hittat så är du redo för nästa steg.

Steg 3: Skriv din jobbansökan med fokus på rätt saker

Analys av vad företaget önskar för person enligt jobbannonsen

Gör först en analys av vad företaget söker. Vilka egenskaper är viktiga för dem enligt jobbannonsen? Står det ord som pålitlig, noggrann, snabblärd, social eller något annat som är viktigt? Skriv ner det och ha det framför dig när du skriver din jobbansökan.

Ta fram ditt CV och gör mindre justeringar

Om du följt vår guide för att skriva CV så har du nu ett Master-CV med allt du någonsin gjort. Utgå ifrån detta och plocka bort delar som inte behövs för just det här jobbet. Fundera på om något saknas och lägg i sådana fall till det. Korrekturläs. Spara som PDF.

Skriv ditt personliga brev för just denna jobbannons

Följ vår guide för att skriva personliga brev där ditt personliga brev är anpassat för just denna jobbannons. Glöm inte din analys av vad företaget söker. Fokusera på de egenskaper de letar efter när du skriver brevet så långt det är möjligt. Var tydlig med hur du uppfyller kraven och också varför du vill jobba på just deras företag.

Korrekturläs hela ansökan

Det är väldigt viktigt att korrekturläsa hela ansökan. Vänta minst till dagen efter att du skrev den för att korrekturläsningen ska bli så bra som möjligt. Allra bäst är om någon som är duktig på detta kan hjälpa dig att korrekturläsa ansökan.

Gå igenom vår checklista med 8 punkter att tänka på innan du skickar in din jobbansökan för att säkerställa att du inte missat något viktigt.

Efter detta steg är du redo att skicka in din ansökan.

Steg 4: Följ upp din inskickade ansökan med ett telefonsamtal eller mail

Att följa upp sin inskickade ansökan behöver inte vara fel. Finns det kontaktuppgifter i jobbannonsen? Maila eller ring den person som är ansvarig efter ca 1-2 veckor och fråga hur processen ser ut, om de börjat intervjua kandidater ännu och när en intervju kan bli aktuell.

Även om du inte får en intervju kan det vara nyttigt att ringa och fråga ifall de kan ge feedback på din ansökan så att du kan försöka förbättra den till nästa gång.

Steg 5: Hur du kan förbereda dig för din intervju

På vår sida inför intervjun för ditt nästa jobb kan du se en lista med 7 punkter som är bra att kolla upp innan du går på intervju. Några av dessa punkter är:

  1. Att gå igenom jobbannonsen och det personliga brev du skrev för att påminna dig om vad arbetsgivaren sökte och vilka egenskaper du lyfte fram. På intervjun vill du spegla samma egenskaper som du skrev i brevet eftersom brevet gjort att de bjudit in dig på intervju.
  2. Läs på om företaget igen. Ha koll på vad de gör, vad chefen heter som ska intervjua dig, vad VD heter etc.
  3. Gå igenom vanliga intervjufrågor och träna på sådana som vi skrivit om i ett annat inlägg. Bra tillfällen att öva på dessa är när man är ute på promenad, springer eller åker bil.4
  4. Se till att kolla upp var du ska, att du vet hur du tar dig dit och kom i tid!
  5. För mer avancerade jobb, se vår guide inför caseintervju.

Steg 6: Vad du behöver veta innan du skriver på ett anställningsavtal

Om du kommit så här långt så vill vi börja med att säga grattis! Innan du skriver på ett anställningsavtal är det bra att tänka på några saker.

  1. Är företaget anslutet till ett kollektivavtal? Oavsett var man står politiskt är detta viktigt att veta för om det finns ett kollektivavtal så behöver du inte fundera på detaljer, någon annan har gjort det åt dig. Om det däremot inte finns kollektivavtal ska du läsa följande punkter mycket noggrant.
  2. Tjänstepension är den viktigaste förmånen. Den bör vara minst 4,5% för månadslön upp till ca 38 500 kr och för lön över den summan bör tjänstepensionen vara minst 30%. Detta innebär flera tusenlappar i månaden och är viktigt för att du ska få en bra pension enligt Spara Till Pension.
  3. Annat ni behöver komma överens om är din lön såklart och eventuell rörlig lön eller bonus.
  4. Hur övertid hanteras. Får du lön eller en extra semestervecka?
  5. Antal semesterdagar per år.
  6. Villkor om du blir föräldraledig. Många kollektivavtalsansluta företag fyller på din lön så du får mer än det Försäkringskassan ger.
  7. Villkor för sjuklön. Många kollektivavtalsansluta företag fyller upp så du får 80 eller 90 procent av din lön om du blir sjuk en längre tid.

Bonustips 1: Använd LinkedIn för att skapa ett nätverk och få tillgång till lediga jobb

Att använda de människor man känner eller är bekant med hjälper oerhört ofta när man söker jobb. Många vill hjälpa dig om du berättar för dem att du söker ett nytt jobb. Använd vår guide till LinkedIn för att komma igång på LinkedIn och skapa ett nätverk där. Genom LinkedIn letar rekryterare dagligen efter kandidater för olika jobb som aldrig annonseras ut publikt. Rekryterarna nöjer sig oftast med ca 5 kandidater så om du blir en av dessa få utvalda så kommer dina chanser att få jobbet vara riktigt stora jämfört med den konkurrens som ibland finns när man söker ett utannonserat jobb.

Bonustips 2: Pröva att använda människor utanför ditt nätverk som vill hjälpa dig

För dig som finns på LinkedIn och som följt våra tips om hur du ska komma igång där har vi ett extra bonustips.

Besök hashtagen #linkedinsalibachallenge på LinkedIn för att testa en helt ny kanal för att hitta jobb. En duktig kille som heter Michael Saliba har skapat denna hashtag där han försöker hjälpa människor i sitt nätverk att hitta jobb. Om du läser några inlägg på denna hashtag så ser du hur andra har skrivit att de söker arbete. De inlägg med många likes och kommentarer kan vara extra viktiga att studera.

Ta gärna hjälp av någon du känner för att skriva ett liknande inlägg där du taggar #linkedinsalibachallenge och gärna även Michael Saliba själv på LinkedIn. Bara genom att han likar ditt inlägg eller skriver en kommentar så kommer tusentals av hans följare att kunna se ditt inlägg i sina flöden på LinkedIn. Tagga gärna andra personer du tror kan hjälpa dig. Planera ditt inlägg innan du skickar iväg det.

Detta tips bygger på att din LinkedInprofil redan är klar. Om den är halvklar så bör du färdigställa den först. Människor som hittar dig via detta inlägg kommer ju gå in på din profil och utifrån vad de läser där kommer de bestämma sig för om de tror att de kan hjälpa dig eller inte. Din profil bör vara tydlig med vad du gjort och vad du kan bidra med samt vad du vill göra.