Gratis CV-mall i Wordformat och exempel på ett CV

Denna guide innehåller en gratis CV-mall i wordformat med exempel på ett CV, tips om vad ett CV bör innehålla och vi förklarar vad som skiljer ett CV från ett personligt brev. Avslutningsvis har vi ett bonustips till den som gått igenom hela guiden.

Vad bör ett CV innehålla?

Ett CV ska inte vara längre än två sidor. Sträva efter att göra ditt CV lättläst och behagligt att titta på utan alltför mycket distraktion. Många frågar om man ska ha ett foto på sig själv i sitt CV. De svar jag hört på de föreläsningar jag varit på är att om du vill ha ett foto så ska det vara ett professionellt sådant som inte stjäl uppmärksamheten från innehållet i ditt CV. Det går utmärkt att skriva ett CV utan att infoga en bild på dig själv också.

Sidhuvudet på CV:t

Alla CV:n bör inledas med kontaktuppgifter i sidhuvudet, det vill säga ditt namn, e-post och telefonnummer. Sidhuvudet är ytan högst upp på pappret. Det går bra att även ange sin ålder, exempelvis genom att skriva 1990-01-01 om man fyller år den dagen. Är man orolig för att bli åldersdiskriminerad så föreslår vi att du inte anger ålder.

Rubrikerna i CV:t

Vi föreslår följande rubriker, men beroende på bransch, erfarenhet och personliga preferenser ska man självklart ändra efter sina förutsättningar.

Generellt ska man ha det viktigaste först och det som hänt senast i ens liv först. Ibland sammafaller det, ibland inte. Är man precis klar med sin utbildning så bör den ligga överst, även om man kanske hunnit få ett enklare jobb efter examen i väntan på det där drömjobbet man letar efter. Har man däremot arbetat några år så bör arbetslivserfarenheten ligga högst upp och utbildningen efter det. Våra rubrikförslag listas här nedan:

 1. Arbetslivserfarenhet – Här skriver du vilka tidigare jobb du haft, var du haft dem och när. Skriv gärna lite om vad jobbet innebar istället för att bara skriva din titel.
 2. Utbildning – Här skriver du vad du gått för utbildningar. Lägg detta överst om det är viktigare än dina arbetslivserfarenheter, exempelvis om du är nyexaminerad.
 3. Förtroendeuppdrag och engagemang – Om du har haft uppdrag på sidan om arbete eller studier kan det vara värdefullt att nämna.
 4. IT-kunskaper – Nästan alla jobb kräver någon form av IT-kunskaper idag. Beroende på jobb kan det vara bra att försöka förtydliga vad man kan. Exempel: Istället för att skriva ”Microsoft Office – mycket bra kunskaper” kan du skriva att du har arbetat hundratals timmar i Microsoft Office och att du behärskar Excel särskilt väl där du exempelvis arbetat med pivottabeller i ditt senaste projekt, om det är sant.
 5. Språkkunskaper – Vissa jobb kräver utländska språk och är du invandrad till Sverige är arbetsgivaren säkert intresserad av dina svenskakunskaper. Specificera gärna din nivå i tal och skrift separat för varje språk.
 6. Programmeringsspråk – Vissa jobb kräver programmeringskunskaper och då behöver det specificeras.
 7. Övriga meriter – Körkort krävs till vissa jobb, andra typer av behörigheter och certifikat.
 8. Referenser – Referenser lämnas på begäran kan du skriva. Eller så hoppar du över den här rubriken helt och hållet. Vi lutar åt det sistnämnda.

De punkter som är relevanta för dig här ovan tar du med. Övriga bortser du i från. Du bör aldrig använda mer än två sidor i ett CV.

Det är valfritt om du vill lägga till ett mer personligt avsnitt högst upp som säger lite mer om vem du är som person. Om du är lite blyg och snarare håller igen med skrytet i dina ansökningar kan en punkt som ”Sagt om mig” med citat från tidigare kollegor och kurskamrater vara bra för att visa på dina goda egenskaper. Om du är den som överdriver allting lite grann i dina ansökningar och är bäst på allting ska du nog undvika en sådan punkt och kan istället skriva ett stycke om dina ”Målsättningar”. I det stycket berättar du vad du vill bli bättre på och arbeta med. Det här ger er mer personlig bild av dig och kan göra att du särskiljer dig från mängden.

Exempel på personligt avsnitt i CV:t för att ge det en ytterligare dimension:

Mina målsättningar de kommande året är att:

 1. Lära mig område X så att jag blir självgående inom detta område
 2. Nätverka mer genom att gå på en meetup i månaden
 3. Lära mig fem ackord på en gitarr, något jag aldrig spelat förut

Notera att det är helt valfritt att inleda CV:t med ett sådant här avsnitt. Vad tror du det kan ge för positiv eller negativ effekt? Om du tror det kan ge en negativ effekt, hur skulle du skriva om det i ditt CV för att det bara ska ge positiva effekter?

Skillnaden på CV och personligt brev

I ett CV finns all din erfarenhet medan det personliga brevet säger vem du är och varför du söker just det här jobbet.

Vill man göra det lätt för sig, exempelvis om man söker många jobb, så kan man ha all formell kunskap i sitt CV. Sådan kunskap som vad man utbildat sig till, var man arbetat, vilka språk man kan. Gör ett CV som innehåller allt detta som du har som grund inför varje ansökan. Utifrån varje jobbansökan tar du sedan bara bort sådant som är överflödigt för ansökan. På så sätt behöver du inte uppdatera CV:t inför varje jobbansökan mer än att ta bort vissa delar. Det enda du uppdaterar är personliga brevet som du skriver om från början.

Det personliga brevet ska säga vem du är i form av vilka egenskaper du har, exempel omtänksam, snabblärd, analytisk, gillar arbeta med service, målinriktad etc. Det ska också ge svar på varför du passar för jobbet du sökt och varför du vill arbeta på just det här företaget. Ett tips är att alltid skriva om det personliga brevet från början när du söker ett nytt jobb. CV:t kan vara skrivet på ett sätt som gör att det kan återanvändas men det personliga brevet kan inte vara det. Arbetsgivaren vill inte känna att det här personliga brevet är samma brev som du skickar till alla där du bara byter ut företagsnamnet och något annat.

Exempel på CV och en gratis CV-mall som du kan ladda ner i Word-format

Här nedan ser du ett exempel på ett CV som du får av oss helt gratis. Du kan ladda ner CV-mallen genom att klicka på bilden för att ladda hem CV-mallen som wordfil. CV:t är skrivet för en påhittad person som är redovisningsekonom. Den påhittade personen har arbetat något år efter examen, vilket gör att arbetslivserfarenheten blir viktigare än utbildningen och därför hamnar överst.

Bra att veta om CV-mallen

Vår gratis CV-mall här ovan består av tabeller utan kantlinjer. Det gör att tabellerna inte syns. Om du vill lägga till och ta bort rader så gör du det lättast genom att först synliggöra tabellen kantlinjer. Markera allt och ändra designen på tabellen så att linjerna syns så kan du lättare lägga till och ta bort celler/rader/kolumner i tabellen. Dölj sedan kantlinjerna igen så syns det inte att det är tabeller som håller allting på plats på rätt ställe.

Bonustips för dig som skriver många CV:n och söker många jobb

Om du söker många jobb men vill ge ett seriöst intryck där du inte skickar samma ansökan till alla så har vi ett tips för dig. Till att börja med, fokusera på att skapa ett CV som du kan återanvända om och om igen för att lägga din energi på att skriva nya personliga brev för varje ansökan. Om du söker liknande jobb på olika företag så kommer det fungera bra. Du listar då dina erfarenheter, utbildning m.m. i CV:t och förklarar varför du vill jobba på just detta företag i det personliga brevet.

Om du däremot söker flera jobb inom olika branscher eller söker olika roller så kan det vara nödvändigt att ändra i CV:t utifrån vilket jobb du söker. Detta arbete kan vi förenkla!

Börja med att skriva ett CV som innehåller precis allt du kan tänkas vilja ha med i ditt CV i någon ansökan. Detta blir ditt ”Master-CV” och det får vara mer än två sidor långt. Ditt Master-CV skickar du inte till någon. Istället ser du till att hålla det uppdaterat när något händer i ditt liv och du använder Master-CV när du ska skriva en ansökan. Det enda du då förhoppningsvis behöver göra är att ta bort sådant som inte är relevant för jobbet och kanske skriva om någon mening så det passar lite bättre och får plats på två sidor.

I ditt Master-CV kan du till och med ha samma jobberfarenhet flera gånger efter varandra men med olika beskrivningar beroende på hur du vill vinkla erfarenheten till just det arbete du söker för stunden.