CV-guide för kronologiskt CV

Vad ska ett CV innehålla?

Alla CV:n bör enligt oss ha ditt namn, adress, e-post och telefonnummer i sidhuvudet på varje sida. Skribenten brukar även ha sina 6 första siffror från personnumret i sidhuvudet för att redan där ge en tydligare bild åt rekryteraren om sin ålder.

Vi föreslår följande rubriker men beroende på bransch, erfarenhet och tycke och smak ska man självklart ändra efter sina förutsättningar. Generellt ska man ha det viktigaste först och det som hänt senast i ens liv först. Ibland sammafaller det, ibland inte. Är man precis klar med sin utbildning så bör den ligga överst, även om man kanske hunnit få ett enklare jobb examen i väntan på det där drömjobbet man letar efter. Har man däremot arbetat några år så bör arbetslivserfarenheten ligga högst upp och utbildningen efter det.

  1. Arbetslivserfarenhet – Här skriver du vilka tidigare jobb du haft, var du haft dem och när. Skriv gärna lite om vad jobbet innebar istället för att bara skriva din titel.
  2. Utbildning – Här skriver du vad du gått för utbildningar. Lägg detta överst om det är viktigare än dina arbetslivserfarenheter, exempelvis om du är nyexaminerad.
  3. Förtroendeuppdrag och engagemang – Om du har haft uppdrag på sidan om arbete eller studier kan det vara värdefullt att nämna.
  4. IT-kunskaper – Nästan alla jobb kräver någon form av IT-kunskaper idag. Beroende på jobb kan det vara bra att försöka förtydliga vad man kan. Exempel: Istället för att skriva “Microsoft Office – mycket bra kunskaper” kan du skriva att du har arbetat hundratals timmar i Microsoft Office och att du behärskar Excel särskilt väl där du exempelvis arbetat med pivottabeller i ditt senaste projekt, om det är sant.
  5. Språkkunskaper – Vissa jobb kräver utländska språk och är du invandrad till Sverige är arbetsgivaren säkert intresserad av dina svenskakunskaper. Specificera gärna din nivå i tal och skrift separat för varje språk.
  6. Programmeringsspråk – Vissa jobb kräver programmeringskunskaper och då behöver det specificeras.
  7. Övriga meriter – Körkort krävs till vissa jobb, andra typer av behörigheter och certifikat.
  8. Referenser – Referenser lämnas på begäran kan du skriva. Detta behöver knappt stå med längre.

De punkter som är relevanta för dig här ovan tar du med. Övriga bortser du i från. Totalt bör CV:t vara max 2 sidor.

Det är valfritt om du vill lägga till en mer personlig punkt högst upp som säger lite mer om vem du är som person. Om du är lite blyg och snarare håller igen med skrytet i dina ansökningar kan en punkt som “Sagt om mig” med citat från tidigare kollegor och kurskamrater vara bra för att visa på dina goda egenskaper. Om du är den som överdriver allting lite grann i dina ansökningar och är bäst på allting ska du nog undvika en sådan punkt och kan istället skriva ett stycke om dina “Målsättningar”. I det stycket berättar du vad du vill bli bättre på och arbeta med. Exempelvis om du är jurist kan det vara att utveckla kunskaper inom skattejuridiken eller om du är programmerare att bli bättre på Javaprogrammering. Personligen brukar jag inte ha med något sådant stycke.

Skillnaden på CV och personligt brev

I ett CV finns all din erfarenhet medan det personliga brevet säger vem du är och varför du söker just det här jobbet.

Vill man göra det lätt för sig, exempelvis om man söker många jobb, så kan man ha all formell kunskap i sitt CV. Sådan kunskap som vad man utbildat sig till, var man arbetat, vilka språk man kan. Gör ett CV som innehåller allt detta som du har som grund inför varje ansökan. Utifrån varje jobbansökan tar du sedan bara bort sådant som är överflödigt för ansökan. På så sätt behöver du inte uppdatera CV:t inför varje jobbansökan mer än att ta bort vissa delar. Det enda du uppdaterar är personliga brevet som du skriver om från början.

Det personliga brevet ska säga vem du är i form av vilka egenskaper du har, exempel omtänksam, snabblärd, analytisk, gillar arbeta med service, målinriktad etc. Det ska också ge svar på varför du passar för jobbet du sökt och varför du vill arbeta på just det här företaget. Ett tips är att alltid skriva om det personliga brevet från början när du söker ett nytt jobb. CV:t kan vara skrivet på ett sätt som gör att det kan återanvändas men det personliga brevet kan inte vara det. Arbetsgivaren vill inte känna att det här personliga brevet är samma brev som du skickar till alla där du bara byter ut företagsnamnet och något annat.

Exempel på CV och CV-mall som du kan använda helt gratis

Här visar vi hur vi menar genom en bild på hur ett CV för en redovisningsekonom kan se ut. Den påhittade personen har arbetat något år efter examen, vilket gör att arbetslivserfarenheten blir viktigare än utbildningen och därför hamnar det överst. Klicka på bilden för att ladda hem CV-mallen som wordfil.

Bra att veta om CV-mallen

CV-mallen här ovan består av tabeller utan kantlinjer. Det gör att tabellerna inte syns. Markera allt och ändra designen på kantlinjerna så att du ser dem så blir det lättare att lägga till och ta bort rader. När du sedan är klar så ändrar du design igen på kantlinjerna så de blir osynliga så syns det inte att det är tabeller som håller allting på plats på rätt ställe.

CV-granskning & intervjuträning på köpet