Personligt brev – Skriv detta och du får komma på intervju

Det personliga brevet har ett enda syfte för dig som skriver det – att ta dig till intervju.

Generella tips kring vad du ska tänka på när du skriver ett personligt brev

Förslagsvis börjar det personliga brevet med ett ”Hej” följt av fyra eller fem stycken, som med någorlunda struktur övertygar rekryteraren om att du är intresserad, har rätt färdigheter, egenskaper och gärna ett liv utanför arbetet. Har du fler stycken kan det lätt bli ”hoppigt” och verka ogenomtänkt, men det är inget som säger att det måste vara max fem stycken. Tänk på att rekryteraren kanske har 50 ansökningar, eller varför inte 500, och du måste stå ut ur mängden. Första raderna är avgörande för att denne ska läsa klart ditt personliga brev, som max får vara en A4.

Några fler generella tips innan vi går in på detaljerna för det personliga brevet. Att skicka samma personliga brev till flera företag är ett enkelt sätt att inte få mer avancerade jobb. Man kan givetvis ha olika mallar för exempelvis bankjobb, konsultjobb, etc men det krävs att man lägger ner minst en halvtimme-timme på ett personligt brev, för att få det unikt.

Innan du skriver det personliga brevet bör du ha surfat in på företagets hemsida, för att bilda dig en uppfattning om det. Läs fliken Om företaget eller liknande och skumma igenom deras Vision och Affärsidé. Många företag har en flik som heter Jobba hos oss som kan ge tips på vad företaget vill se i ansökningarna eller hos personerna som söker jobbet.

När du vet mer om företaget kan det vara bra att fundera på vilka deras konkurrenter är. Ibland är det glasklart, ibland svårare. När även det är klart får du fundera på vad som gör att du söker just det här jobbet och skriva ner det. Har du inget skäl så får du hitta på ett som låter trovärdigt och hålla fast vid det vid en eventuell intervju. Företaget vill se att du delar deras värderingar och att du faktiskt är intresserad av dem!

Första stycket av det personliga brevet ska innehålla detta

Första stycket bör direkt, utan omsvep, säga att du söker jobbet som är utannonserat och varför du söker just det här jobbet, eller till just det här företaget. Detta stycken kan även berätta var du fått reda på att jobbet var utannonserat – om det var det. Har du träffat någon från företaget vid något tillfälle som gav dig ett bra intryck av företaget, en arbetsmarknadsdag eller någon annan situation? Skriv det i det här stycket! Andra bra argument till varför du vill arbeta här kan vara tidigare erfarenhet, intresse, passande utbildning för arbetet eller något helt annat.

Varning! Börja absolut inte med något i stil med: ”Jag kommer från och är XX år gammal…” Om du fortfarande är påväg att skriva det, läs då om den här sidan från början, tills du inser hur ointressant det är. Denna information bör istället finnas i ditt sidhuvud tillsammans med adress och födelsedata..

Andra, tredje och eventuellt fjärde stycket av det personliga brevet

Här kan du antingen fortsätta förklara varför du vill arbeta på just företaget du sökt till eller gå direkt in på dina färdigheter som kanske efterfrågas. Det gäller att med exempel, på ett trovärdigt sätt, visa att man har de färdigheter som efterfrågas rakt ut i annonsen eller som du får anta att de efterfrågar.

Exempel: om det efterfrågas att man ”kan ha många bollar i luften” som är klyschigt värre, är det bra om du kan berätta om en tid som kårordförande, koordinator eller kanske ett arbete där du hade många saker på gång pararellt och gillar när det ständigt händer saker. Även om annonsen använder klyschor får du under inga omständigheter göra det!

Det är inte bara färdigheter som ska in här, utan även dina positiva egenskaper som är relevanta för jobbet du söker, ska vävas in. Metoden för att berätta om vem man är (professionellt) och vilka egenskaper man har går till på följande sätt. Först skriver du att du innehar en egenskap, exempelvis att du är analytiskt lagt, för att direkt efteråt ”bevisa” detta genom ett exempel från dina tidigare erfarenheter, exempelvis att du redan vid 7 års ålder kunde spela schack och löser sudoku på söndagar. Ta det sista med en smula ironi – ditt bevis får gärna vara lite bättre än det jag precis hittade på.
”Jag är nyfiken och initiativrik” – Kan kanske backas upp med en mening om hur du backpackade Asien-runt eller var på utbytestermin i ett land där du inte visste hur någonting fungerade innan du kom dit.

Om du håller dig till två stycken på den här delen av brevet kan du nu kosta på dig ett stycke om dina målsättningar och samtidigt visa lite av dina förväntningar på företaget. Att söka ett jobb handlar inte bara om att företaget ska gilla dig. Det är även viktigt att matchningen fungerar åt andra hållet, att du känner att du hamnat rätt.

Sista stycket av det personliga brevet

Du har nu sagt att du söker jobbet, varför du söker just det här arbetet, visat att du känner till företaget, visat att du har rätt egenskaper och färdigheter och kanske även nämnt dina målsättningar lite kort. Nu passar det att på några meningar vara lite personlig och berätta om dina fritidssysslor som gärna får vara bergsklättring, tidigare elitidrottande eller något annat unikt. Sakar du dessa egenskaper? Du kanske gillar att resa, laga mat eller något annat städat. Ett personligt brev ska givetvis vara lite personligt också och här är det läge att skriva om man har barn, familj eller något annat som man vill ha sagt, men som hör det personliga till.

Den avslutande raden, som med fördel kan få bli ett nytt stycke, kan exempelvis se ut så här:
”Jag hoppas att mitt brev fångat ert intresse och att vi kan träffas för ett personligt samtal.”


Svårigheter och vanliga misstag när man skriver personligt brev

Se till att ha rätt ton i brevet. Du ska inte verka överlägsen men ändå veta vad du vill. Självsäker men samtidigt en lagspelare. Det är en fin balansgång och det rekommenderas att du får personliga brevet granskat innan du skickar in det.

Undvik klyschor som självklara “att ha många bollar i luften” till “jag är driftig och framåt”. Ge istället exempel på dina egenskaper, som när du kanske visat din drivkraft genom att driva projekt i studentföreningen eller din koordinationsförmåga som koordinator under arbetsmarknadsdagarna på ditt universitet.

Skriv absolut ingenting i onödan i det personliga brevet som är ren fakta och finns på CV:t. Du kan givetvis referera till tidpunkter, som när du studerade utomlands så lärde du dig ditt och datt. Att dock bara skriva att du varit i utomlands för att få det sagt kan du lämna till CV:t.

Att ge exempel på alla egenskaper och färdigheter är en omöjlighet om man ska få plats med allt på en A4. Ha det i bakhuvudet och ge så mycket exempel du kan så blir det nog bra.

Glöm inte att ange namn, epost, telefonnummer, adress och ålder / födelsedata i sidhuvudet på samtliga bifogade handlingar.

Nästa steg inför din jobbansökan

Läs gärna vår checklista före ansökan innan du skickar in CV och personligt brev så du inte glömmer något viktigt.