Vanliga intervjufrågor

Inledningen av intervjun

Se till att vara i tid till intervjun. Du kan med fördel sikta på att vara 15 minuter tidig och sätta dig på ett närliggande café eller gå runt kvarteret några varv tills det är 5-10 minuter kvar. Stäng av mobilen. När du går in innanför porten till företaget så börjar intervjun. Se glad ut, hälsa på receptionisten om det finns en sådan och anmäl ditt besök. Passa på att studera företaget från insidan i väntan på att bli upphämtad av den som ska intervjua dig.

Hälsa ordentligt på alla som är med på intervjun. Det är helt okej att tacka nej till kaffe om du inte vill ha. Själv brukar jag ge om ett glas vatten ifall rösten skulle bli svag efter en lång intervju.

En vanlig inledande fråga är att du ombeds att berätta lite om dig själv.

Här är det upp till dig att välja vad du vill fokusera på och denna fråga är ett måste att ha förberett sig på. Öva gärna genom att tala högt framför en spegel. Det intervjuaren vill se är dels att du är förberedd men därefter vad som är viktigt för dig. Pratar du om hur mycket du gillar din familj, resor, ditt husdjur, träning eller andra fritidsintressen, ja då signalerar du att du att dessa bitar är viktigt för dig. Med andra ord signalerar du att arbetet kommer i andra hand. Undvik detta.

Jag föredrar att väldigt kort nämna varifrån jag kommer, var jag studerat och var jag arbetat i kronologisk ordning. Om jag har ett bra exempel från mitt första jobb så stannar jag upp i berättelsen och väver in det. Det kan exempelvis låta så här:

– Efter universitetet började jag arbeta på firman A. Där fick jag stor frihet att ta egna initiativ vilket gjorde att jag ständigt försökte förbättra företagets processer. Bland annat gjorde jag förbättringar i processen för Y, vilket ledde till att vi minskade antalet timmar varje månad som vi behövde lägga på att uppdatera detta.

Genom att prata om mitt professionella CV och mina professionella egenskaper, som att jag tar initiativ och ser till helheten, så sänder jag signaler om att jag är både självgående och en lagspelare som hugger i där det behövs. Fritidsintressen sparar jag till slutet av intervjun om de ens då kommer på tal.

Fortsätt sedan berättelsen fram till var du befinner dig idag och avsluta med varför du söker det här arbetet. Det har antagligen någonting att göra med att du vill utvecklas och just det här företaget är spännande för dig av någon anledning du läst om när du googlat fram information innan intervjun.

Var beredd på att bli avbruten av frågor och försök att berätta så avslappnat som möjligt så det inte låter inövat. Det du bör öva in är vissa nyckelord och exempel på situationer på arbetet eller i skolan där du gjort en god insats eller lärt dig av något misstag.

Försök hålla historien på 5 till 10 minuter givet att det inte kommer några frågor.

Vem är du?

Så varför söker du det här jobbet?

Här är det också viktigt att ha gjort sin läxa genom att ha besökt företags hemsida och läst på om företagets värderingar och fått en uppfattning av vad som förväntas av dig. Företaget vill höra att du brinner för just dem på ett trovärdigt sätt som du får försöka backa upp, även om det finns 3 andra likadana företag på marknaden. Vad skiljer företaget du sökt dig till jämfört med konkurrenterna och vad kan du bidra med? Passa på att både visa hur påläst du är och även sälja in dig själv. Om det inte går att hitta något trovärdigt argument som skiljer det här företaget från deras konkurrenter kan du fokusera mer på vad du tror att du kan bidra med, exempelvis genom erfarenhet från tidigare liknande arbetsuppgifter.

Vad kan du bidra med hos oss?

Är du påläst kan du berätta om varför de behöver dig och din erfarenhet.

Hur reagerar du om du får kritik?

Det är viktigt att både kunna ta och ge kritik (feedback). Försök förbereda ett exempel på när du fått kritik och hur du reagerat på ett positivt sätt. Att tacka för den feedback man får är alltid korrekt, även om man inte håller med. Man ska undvika att gå i försvarsställning.

Hur hanterar du stress?

Även här är det bra att vara förberedd och fundera på hur du faktiskt gör. Blir du paralyserad eller tar du ett par steg tillbaka, analyserar läget och prioriterar det som är viktigast först?

Nämn tre goda / dåliga egenskaper (föråldrad fråga)

Detta är en föråldrad fråga som ingen duktig intervjuare ställer längre. Det betyder dock inte att du alltid slipper den. De goda egenskaperna är lättast då de ofta söker personer med vissa egenskaper i annonsen. Som med det mesta du säger kan du behöva underbygga dina uttalanden genom att ge exempel på när du hade dessa egenskaper. Det är bra att ha funderat på i förväg. De dåliga egenskaperna kan med fördel vara något som faktiskt är rätt så dåligt att vara men som du jobbat på att bättra. Har du gått en retorikkurs kan du säga att du tog tjuren vid hornen och en gång för alla utmanade din rädsla för att hålla presentationer. En annan dålig egenskap kan vara att du ofta råkar avbryta folk när du blir ivrig. Det är lite lagom dåligt för det ligger något bra i det också. Klura ut några i förväg.

Berätta om en motgång (föråldrad fråga)

Också en lite föråldrad fråga men denna kan ha sin plats även nuförtiden. Denna fråga kan formuleras på olika sätt men det handlar om att du stött på problem, i arbetslivet / studielivet och löst problemet. Har du haft en arg kund, gjort ett projektarbete med klassens idiot, räknat fel eller beställt fel etc? Hur löst du det? Försök tänka ut en eller två historier där det faktiskt löste sig till slut på ett bra sätt. Fundera även på vad du tagit med dig och lärt dig av situationen. Det handlar om att visa att du förstår att alla gör fel ibland, att du kan erkänna att du gjort fel någon gång och att du lärt dig något av det. Har du aldrig gjort något fel? Det är tyvärr inte trovärdigt, du får jobba med din självbild och under tiden låtsas som att du har gjort något fel på tidigare arbeten som du kan berätta om för att inte framstå i dålig dager.

Frågor om sakfrågor

Ibland förekommer rena läxförhör och frågor om specifika saker för att testa av kunskaper. Oftast sker det dock genom arbetsprov och inte på intervjun. Vissa typer av jobb kräver dock hög förmåga att lösa problem då då kan case-intervjuer vara vanliga. Vi har en separat artikel om det.

Om de ska pröva dina kunskaper kan det handla om antingen standardiserade metoder eller om större händelser. Exempel på det förstnämnda kan vara att du får berätta hur du agerar om händelsen X inträffar. Ska du arbeta omvärldsbevakning av något slag kan du få redogöra för en större händelse inom din bransch. Exempel på det kan vara att berätta om varför Lehman Brothers gick i konkurs i september 2009 om du är ekonom och söker ett sådant arbete.

Svårare frågor för högutbildade

Stacia Carr, chef på Zalando, frågar alltid ”Vad är din livsdröm och vad har du gjort för att uppnå den?” Enligt Carr visar det hur personen tar sig an utmaningar och om de faktiskt orkar försöka nå dit.

Vad är det mest intressanta med dig som inte står på ditt CV? Fundera på vad du vill sända ut för signaler här. En enkel fråga om du är förberedd men potentiellt svår om du inte tänkt igenom det.

Berätta om en gång då du blev ombedd att utföra en uppgift du aldrig gjort förut. Hur reagerade du? Här handlar det om att företaget vill veta ifall du prövar själv först eller frågar om hjälp direkt.

Har du någon gång på dina tidigare jobb fått ta ansvar för något större projekt? Om någon av dina tidigare chefer gett dig ansvaret att leda ett större projekt så måste de haft tilltro till dig och din förmåga. Är man duktig på det man gör och har arbetat några år så bör man fått ta ansvar för något.

 

Slutet av intervjun

Vad vill du få ut av att arbeta här?

Nu kan du slappna av, nu börjar intervjun ta slut. Gillar du att arbeta med människor och söker ett sånt jobb så säg det. Gillar du att programmera och söker ett sådant jobb så säg det. Tala om vad du brinner för helt enkelt.

Har du några frågor?

Alla som är intresserade måste ha någon fråga om sitt framtida arbete. Hur är stämningen på kontoret, gör ni någonsin något tillsammans utanför jobbet, hur mycket övertid blir det, hur fungerar egentligen XYZ som jag hört talas om etc. Visa att du är intresserad!

Avslutande tips

Förbered dig väl men när du väl är på intervjun så ska du slappna av och lita på att förberedelserna gör att du hittar bra svar på frågorna. Det är inte bra att svara med memorerade meningar. Försök istället komma ihåg talpunkter som du kan prata kring under intervjun.