Lär dig ett nytt yrke på 3 månader med en snabbutbildning (accelerated learning)

Vad är accelerated learning?

Accelerated learning eller snabbutbildning som vi säger i Sverige började kring 2013 i Silicon Valley inom IT-branschen. På bara 12 veckors boot camp lär sig utvalda deltagare att bli programmerare, hur det är att arbeta agilt i ett IT-team enligt metoder som Scrum. Efter avslutad utbildning så är de garanterade jobb som konsulter eller fast anställda vid ett bolag som utbildningen har ett samarbete med.

Vad är snabbutbildningar?

Snabbutbildningar finns idag inom flera yrkesområden men IT-området är nog ändå dominerande då behovet efter arbetskraft som kan programmera är så stort. Vissa snabbutbildningar kostar ca 100 000 kr för hela utbildningen på 12 veckor medan andra är gratis och garanterar dig en fast anställning efter utbildningen. Vad är haken kanske du tänker? Academy till exempel tar bara in 30 personer åt gången och deras urvalsprocess gör att det är bara högpresterande personer som får chansen. Är du intresserad, söker och lyckas bli utvald så kommer du snabbt kunna få en lön på 25 till 35 tusen i månaden i Stockholm.

Vad innehåller en snabbutbildning inom programmering?

En snabbutbildning i form av ett så kallat boot camp innebär i princip att du och din klass hjälps åt och studerar tillsammans dygnet runt. Förutom att lära er att programmera i javascript, C# eller .NET som är vanliga språk på dessa utbildningar så lär ni er arbeta i team och arbeta agilt. Ni lär er helt enkelt hur det går till på moderna arbetsplatser med kravspecifikationer, prioriteringar, produktägare, testare, utvecklare, release etc. Tanken är att ni ska bli anställningsbara redan efter 12 veckor och ha koll på de mest grundläggande delarna i IT-utveckling, från kodande till test till release med alla olika roller som är involverade.

Academys programmeringsutbildning inom COBOL

Den utbildning som Academy startar i mars 2018 tillsammans med Tieto gör dig till värdefull COBOL-programmerare som är ett gammalt programmeringsspråk som används på storbankerna i deras stordatorer. En erfaren konsult inom COBOL kan ta upp mot 3500 kr i timmen så är du intresserad av att tjäna bra med pengar om några år så se till att lära dig allt som går att lära sig om COBOL.

I den utbildningen ingår följande:

  • Strukturerad programmering
  • Objektorienterad COBOL
  • Transaktionshanterare som CICS och IMS
  • Relationsorienterade och hierarkiska databaser
  • Datamanipulering
  • Systemspecifikation, datadesign och strukturering
  • Agila arbetsmetoder
  • Projektarbete

Vad krävs för att bli antagen till en snabbutbildning?

För att bli antagen krävs det antingen att du betalar ca 100 000 kr som vissa utbildningar kostar, då utan garanti på jobb efteråt, eller att du blir antagen till en gratisutbildning. Vi känner till två seriösa utbildningar som är gratis:

  1. Academy – Dotterbolag till Academic Work som har utbildningar inom både IT och andra områden som inte har med IT att göra. Just nu har de en IT-utbildning i samarbete med Tieto som har sista ansökningsdatum 2018-03-02.
  2. KTH och Novare – Prestigefyllda universitetet KTH har en utbildning med Novare som de startar för tredje gången nu under 2018. Deras fokus är på duktiga nyanlända invandrare som kommit till Sverige. Det är tyvärr för sent att söka till denna kursstart nu men kanske du är redo till 2019 om de kör en gång till då?

För att bli antagen till Academy så måste du klara följande steg.

academy

Även om utbildningen är gratis och du är garanterad jobb efteråt så krävs det mycket arbete från din sida för att dels bli antagen, dels klara det höga tempot i 12 veckor som denna typ av utbildning innebär. Accelerated learning eller snabbutbildningar på 12 veckor är inga vanliga utbildningar där man hinner leva ett vanligt liv på sidan om. Om du blir antagen till en sådan här utbildning som bara pågår 12 veckor, det vill säga 3 månader, så är det 100% arbete all vaken tid som gäller. Du kommer känna allt från glädje till förtvivlan och du kommer få nya vänner för livet som du kämpar tillsammans med på utbildningen. Var beredd på det värsta och hårdaste så du är mentalt förberedd inför vad som väntar under en begränsad tid av ditt liv (12 veckor).

Lycka till!