Vad är LinkedIn och varför ska jag ha det?

Varför LinkedIn?

LinkedIn är viktigt för dig som vill öka chansen att bli uppringd av en rekryterare. Det är alltid roligt att bli uppringd och få höra att någon tror att just du skulle passa bra på en ledig tjänst som rekryteraren försöker tillsätta. Allt du behöver göra är att skapa en profil på LinkedIn som du fyller med relevant information om din utbildning och arbetslivserfarenhet.

Ny på LinkedIn – vad ska du tänka på?

  1. Börja med att fylla i relevanta tjänster du haft och vad du har för utbildning. Det vill säga vilka år och månader du varit på varje ställe. Du kan senare komma tillbaka och skriva lite mer beskrivningar kring vad du bidragit med på olika arbetsplatser.
  2. Lägg till dina tidigare kollegor och kanske även nuvarande kollegor och vänner. När du väl lagt till några stycken så kommer förmodligen andra börja lägga till dig inom några veckor och då får du mail om det som du enkelt kan acceptera. Ditt nätverk på LinkedIn växer.
  3. När du haft ett jobbmöte med en leverantör, kund eller branschkollega bör du passa på att lägga till även dem på LinkedIn och tacka för senast. Det är oftast helt okej att lägga till folk nära inpå att man träffats medan det känns konstigare att lägga till någon man träffat en gång för några år sedan. Nu växer ditt nätverk på riktigt.
  4. För att verkligen öka chansen att rekryterare ska hitta dig så kan det vara bra att faktiskt ha några rekryterare som kontakter på LinkedIn. Inom något år kommer säkert en och annat att ha skickat en kontaktförfrågan till dig men vill du inte vänta så länge kan du ta första steget och söka upp någon själv.
  5. Om det känns obekvämt att lägga till en rekryterare kan du istället följa olika företag. Bra tips kan vara att följa dels företaget du jobbar på, dess konkurrenter, framtida tänkbara arbetsgivare och rekryteringsbolag inom din bransch. Det sistnämnda gör förmodligen att du hamnar på radarn hos rekryterarna och de kontaktar dig utan att du lagt till någon enskild person därifrån.

Vad är LinkedIn?

LinkedIn är ett socialt nätverk för människor som söker arbete eller personal. Den sociala aspekten är väldigt liten, det handlar om att hålla ett elektroniskt CV uppdaterat för att öka chansen att bli hittad. För rekryterare är LinkedIn det huvudsakliga verktyget idag för att hitta kandidater till tjänster som de har i uppdrag att fylla. Många av dessa tjänster annonseras aldrig så enda chansen att att faktiskt få chansen att få dessa jobb är att bli hittad på LinkedIn.

Några slutliga tips om LinkedIn

  • Se till att du finns på LinkedIn och skriv lagom mycket
  • Fundera på vad du vill få ut av LinkedIn. Vill du att rekryterare ska hitta dig eller vill du samla affärskontakter du kanske bara träffar en gång i livet ifall du behöver få kontakt senare? Eller kanske vill du bara följa jobbuppdateringar för gamla kollegor så du håller koll på var de jobbar idag och med vad?
  • Fejkade profiler finns som kommer lägga till dig som kontakt. Var restriktiv med att acceptera inbjudningar från människor du inte känner. Tacka nej i regel med undantag för vissa rekryterare från det land du är intresserad av.

CV-granskning & intervjuträning på köpet