Checklista med 8 punkter att tänka på före du skickar in din jobbansökan

Innan du skickar in din jobbansökan kan det vara bra att gå igenom allt en sista gång.

Checklista innan du skickar in din jobbansökan

  1. Om du söker ett utannonserat jobb, läs igenom annonsen igen och kontrollera mot ditt personliga brev. Se till att du där svarar på eventuella frågor i annonsen och även visar genom exempel att du har de egenskaper som efterfrågas.
  2. Oavsett om jobbet är utannonserat eller inte bör du ha kikat på deras hemsida innan du skickar in dina ansökningar. Matchar dina värderingar företagets värderingar? Varför vill du arbeta hos just det här företaget, d.v.s. vad gör det här företaget mer attraktivt hos dig jämfört med dess konkurrenter? Visa i ditt personliga brev att du i alla fall läst på lite om företaget. Vid en eventuell intervju kan frågor kring detta vara mycket avgörande.
  3. Se till att bifoga det som efterfrågas. Foto är för det mesta frivilligt men om de uttryckligen kräver det så bifoga det. För olika arbeten krävs olika dokument, åter igen se till att ha läst annonsen nogrannt.
  4. Se till att ha namn och kontaktinformation i sidhuvudet på samtliga ansökningshandlingar, inte bara på CV:t. En rekryterare med hundratals ansökningar vill inte söka efter ditt CV, när denne sitter med ditt personliga brev och behöver ringa dig för att reda ut ett frågetecken.
  5. Kontrollera att ditt CV och ditt personliga brev inte säger samma saker. Det personliga brevet ska inte vara någon upprepning av ditt CV.
  6. Se till att du inte har några stavfel eller grammatiska fel i någon av dina ansökningshandlingar! Detta kan alla ordna genom stavningskontroll i Word och genom att låta någon bekant läsa igenom hela ansökningshandlingen innan den skickas in.
  7. Har du skrivit ett helt nytt CV eller uppdaterat rejält sedan sist du fick det granskat är det kanske ett bra läge att nu skicka in CV och personligt brev för CV-granskning.
  8. Googla dig själv och lägg 10 minuter på att se vad rekryteraren kan hitta om dig på nätet. Det är inte helt enkelt att bli av med oönskat innehåll så börja i tid ifall du vill rensa ut något förflutet.